Durant els darrers dos anys i mig, l’ICF ha dut a terme, amb la col·laboració de la consultora everis, un procés de transformació per adaptar-se a les noves necessitats del teixit empresarial català i incorporar noves eines digitals.

Barcelona, 1 de març de 2021.- L’Institut Català de Finances (ICF) ha culminat la primera fase del pla de transformació digital de l’entitat. Durant dos anys i mig, l’entitat financera pública, conjuntament amb la consultora everis, ha treballat en la implementació de múltiples millores i la posada en marxa de noves eines i solucions d’acord amb el Pla estratègic 2021. L’èxit d’aquest procés ha permès a l’ICF mantenir en els darrers mesos els seus estàndards de qualitat i servei en un context econòmic marcat per l’augment considerable de l’activitat.
La culminació d’aquesta primera fase ha permès assolir una transformació completa, tant externa com interna, innovant també en el model de negoci.
La directora general de Finances i Operacions, Vanessa Servera, ha afirmat que “la incorporació de noves eines i processos ha reduït el temps de resposta, millorat l’experiència de client i agilitzat les tasques internes”. “Aquest projecte ha suposat també un canvi en el model de lideratge, apostant per equips multidisciplinaris autònoms que han aportat el seu coneixement, experiència i visió a la definició i implantació de les diferents iniciatives. A més de la Junta de Govern i el Comitè de Direcció, més del 50% dels col·laboradors i col·laboradores de l’entitat han estat involucrats activament”, ha destacat.
Aquesta iniciativa ha demostrat com la col·laboració entre everis i entitats del sector públic permet explotar les potencialitats i el talent intern de les organitzacions amb l’objectiu de preparar-les per els reptes de la nova era.
Segons Albert Mayol, director de consultoria de negoci d’everis Barcelona, “els equips d’everis dedicats han aportat tant coneixement expert en banca, tecnologia i metodologies, com capacitat de gestió i organització dels diferents projectes. Aquest projecte demostra la voluntat de l’ICF de millorar de manera contínua la seva manera de treballar per aconseguir els seus objectius estratègics i la nostra capacitat per convertir-nos en un partner estratègic de les organitzacions amb les que treballem”.
El full de ruta definit per l’ICF i everis contemplava un total de 39 projectes dividits en diferents fases, dels quals s’han acomplert els 15 associats a la primera fase.
Implantació i millora dels serveis
Aquests projectes s’han implantat mitjançant equips multidisciplinars en els que s’hi ha implicat més de la meitat dels professionals de l’ICF, aportant coneixement, experiència i visió en la definició i implantació de les diferents iniciatives. Això ha permès assegurar l’adopció dels canvis de manera transversal.
De fet, gràcies a la transformació digital, l’ICF ha seguit prestant servei al teixit empresarial amb una modalitat de teletreball al 100%, incorporant noves eines comunicació i relació entre equips i clients.
Entre d’altres, i gràcies al procés de consultoria, l’entitat ha incorporat la signatura digital, el CRM de Dynamics, un RPA (Robotic Process Automation) i processos per incrementar l’eficiència en la pressa de decisions. A més, l’entitat estrenarà properament la seva banca digital i migrarà la seva plataforma tecnològica a un model de Bank as a Service (BaaS), apostant per la migració de dades al núvol públic.
L’ICF tanca aquesta primera etapa amb la mirada posada en el futur i els nous projectes que cal continuar impulsant per potenciar la digitalització i transformació de l’entitat.
Sobre l'ICF
L'ICF és l'entitat financera pública de Catalunya. Té com a missió principal promoure el finançament de la comunitat empresarial a Catalunya per tal de contribuir al creixement, la innovació i la sostenibilitat de l'economia catalana. L'ICF actua com a complement del sector privat oferint una àmplia gamma de solucions de finançament centrades en préstecs, garanties i inversió en capital risc. Des del 2014 és membre de l'Associació Europea de Bancs Públics (EAPB), que agrupa gran part dels bancs i les entitats financeres públiques que operen a Europa.