L'Institut Català de Finances (ICF) és la banca pública de promoció de la Generalitat de Catalunya. La seva missió és donar resposta a les necessitats de finançament i inversió del teixit empresarial i social per impulsar el creixement i la transformació de l'economia catalana i actuar com a complement del sector financer privat.
L'ICF finança projectes d'inversió, projectes o capital a les empreses i persones autònomes amb seu social o operativa a Catalunya, mitjançant préstecs, avals o inversió en capital risc.
L'ICF no finança particulars, excepte en el cas de la capitalització d'empreses, en què el titular del finançament pot ser un accionista particular, sigui actual o nou.
Per demanar finançament pots crear un compte o iniciar sessió a l'Espai Client, la banca digital de l'ICF, on trobaràs el nostre catàleg de préstecs i avals. Si tens qualsevol dubte o necessites orientació, pots posar-te en contacte amb nosaltres.
L'ICF finança a llarg termini amb l'objectiu d'adaptar el préstec al procés de maduració de la inversió i al pla de negoci de l'empresa. Per a determinades finalitats, l'ICF pot oferir préstecs en condicions avantatjoses en col·laboració amb departaments de la Generalitat i institucions europees. L'ICF pot aportar garanties davant les entitats financeres per facilitar a l'empresa l'accés al crèdit.
Qualsevol empresa o institució amb seu social o operativa a Catalunya, indistintament de la seva mida o sector d'activitat. També persones autònomes per finançar la seva activitat econòmica.
Sí, les condicions financeres poden variar en funció del projecte i del ràting de la companyia.
L'ICF no dona subvencions. En alguns casos, depenent del producte sol·licitat i gràcies a la participació de la Generalitat de Catalunya o el cofinançament de fons i entitats europees, el préstec o aval atorgat pot suposar l'obtenció d'un ajut públic quan les condicions econòmiques del préstec o aval són millors que les que obtindria el beneficiari sense aquesta col·laboració.
No, l'ICF no fa lísings.
Sí, l'ICF pot aportar garanties davant de les entitats financeres per facilitar l'accés al crèdit a l'empresa. L'ICF desenvolupa la seva activitat en avals conjuntament amb la societat de garantia recíproca Avalis de Catalunya, SGR.
Sí, l'ICF impulsa, gestiona i participa en instruments de capital risc com a via de finançament estratègic i de suport al creixement de les empreses, de manera complementària i en règim de coinversió amb el sector privat. Especialment en instruments focalitzats en el capital llavor/arrencada, el capital de desenvolupament i el capital expansió/creixement a través de la seva pròpia gestora (ICF Capital) i en col·laboració amb gestores privades.
Posar-te en contacte amb l'àrea de capital risc de l'ICF o bé amb una de les gestores independents especialitzades, en funció del segment al qual s'adreci la inversió: capital llavor/arrencada, capital desenvolupament o bé capital expansió/creixement.
No, l'ICF no ofereix les línies de l'ICO, ja que té les seves pròpies solucions de finançament. Els productes d'ambdues institucions, però, no són incompatibles i fins i tot poden arribar a ser complementaris en funció de les necessitats de finançament de l'empresa.
Tant l'ICF com l'ICO són banques públiques de promoció. L'àmbit d'actuació de l'ICO és tot l'Estat, mentre que l'activitat de l'ICF es restringeix a Catalunya. Actualment, la gran part de l'activitat de l'ICF es fa de manera directa; això vol dir finançant les empreses sense la intervenció d'una entitat bancària privada. Per la seva banda, l'ICO fa el gruix de la seva activitat mitjançant línies de mediació a través de bancs privats.
No, l'ICF no refinança el deute de les empreses amb altres entitats o preexistents. Els productes financers de l'ICF van adreçats de manera prioritària a finançar noves inversions de les empreses i entitats per ajudar al creixement de la seva activitat.
Per a les empreses que presentin un alt grau d'endeutament extern, l'ICF ofereix la possibilitat de capitalitzar l'empresa, a través de préstecs als accionistes (actuals o nous) perquè ampliïn el capital de la companyia i en millorin l'estructura financera i la solvència.
El focus de l'ICF és el finançament de projectes i inversions. Els projectes empresarials poden incloure despeses de circulant. Si tens dubtes sobre si podem finançar el teu projecte, posa't en contacte amb nosaltres.
Per poder oferir finançament en bones condicions i mantenint la seva solvència i assegurar el bon servei públic, l'ICF ha de cobrar interessos als clients. Els interessos es marquen en funció dels costos estructurals de l'ICF, el cost al qual es finança l'ICF i el perfil de risc del client i de l'operació. Tenim línies de finançament que, gràcies a la col·laboració amb la Generalitat, la Unió Europea o altres entitats, s'ofereixen a un tipus d'interès per sota del preu de mercat.
La majoria de preus de l'ICF tenen com a tipus de referència l'EURIBOR a 12 mesos, que es relaciona amb els tipus d'interès oficial que marca el Banc Central Europeu. En alguns dels nostres productes també oferim tipus fixos durant tota la vida de l'operació. Els préstecs amb tipus variable tenen una revisió anual en què s'actualitza el tipus de referència.
L'ICF es finança, principalment, demanant préstecs a institucions i entitats financeres públiques i privades d'àmbit estatal i europeu.
L'ICF no depèn dels pressupostos de la Generalitat de Catalunya. Està categoritzat pel Banc d'Espanya com a institució financera no monetària i ratificat per l'Eurostat com a institució financera fora del perímetre de l'Administració pública (SEC). Per aquestes raons, no agrega dèficit ni deute a la Generalitat de Catalunya.