Participació en programes europeus

El Grup ICF participa en programes europeus de desenvolupament empresarial per tal de facilitar el finançament a les empreses amb seu operativa a Catalunya.

El Fons de Desenvolupament Regional Europeu (FEDER) és un fons estructural de la Unió Europea (UE) que té com a finalitat corregir els desequilibris regionals i reforçar la cohesió econòmica, social i territorial. Les inversions finançades amb el FEDER promouen una Europa més intel·ligent, més verda, més connectada, més social i més propera a la ciutadania; alhora que promou la cooperació territorial interna entre regions i països.

Actualment, dins del Programa Operatiu FEDER 2014-2020, l’ICF i la Unió Europea posen a disposició de les empreses una línia de préstecs amb condicions preferents per a circulant i/o inversió, sota el nom comercial d’ICF Eurocrèdit, amb l’objectiu d’invertir en creixement i ocupació.

Període 2021-2027

L'objectiu de la programació del FEDER de Catalunya 2021-2027 és establir, a través del Programa, com es gastaran els recursos assignats en aquest període (840 milions d'euros), quin tipus d'accions es desenvoluparan i quins són els resultats esperats.

Documents i enllaços d'interès:

El FEDER de Catalunya 2021-2027 segueix un model de gestió compartida: tant l'Estat com la Generalitat de Catalunya gestionen el finançament del programa de manera compartida amb la Comissió Europea.

Per rebre ajuts del FEDER, les operacions que es proposin a programació han d'estar emmarcades en algun dels plans sectorials, o estratègies del Govern de la Generalitat de Catalunya, que hagin estat aprovats com a marcs de selecció del Programa.

Documents i enllaços d'interès:

 

En el context nacional i internacional, l'avaluació del disseny de les polítiques públiques va adquirint progressivament una major importància.

El Reglament (UE) 2021/1060, del Parlament Europeu i del Consell, pel qual s'estableixen les disposicions comunes relatives als fons estructurals i d'inversió europeus, estableix el marc normatiu i els requisits de l'avaluació dels programes finançats pel FEDER.

El Reglament estableix que per als programes del FEDER 2021-2027 s'ha de presentar una avaluació intermèdia abans del 31 de març de 2025 i una d'impacte abans del 30 de juny de 2029. Així mateix, s'han d'efectuar avaluacions amb relació a un o més dels criteris següents: eficàcia, eficiència, pertinència, coherència i valor afegit, amb l'objectiu de millorar la qualitat del disseny i l'execució dels programes. També estableix l'obligació de presentar un pla d'avaluació que comprengui totes les avaluacions esmentades.

Addicionalment, el Reglament determina que en la tasca d'avaluació dels programes, a més a més de les autoritats estatals i regionals, s'hi han d'implicar les autoritats públiques locals i urbanes, agents econòmics i socials, organismes pertinents que representin la societat civil i, si escau, organitzacions de recerca i universitats.

En aquest context, el Ministeri d'Hisenda, en qualitat d'Autoritat de Gestió de tots els programes finançats amb FEDER de l'estat espanyol, ha preparat el Pla d'avaluació comú dels programes, que recull un conjunt d'avaluacions que es duran a terme a nivell estatal en temes que afecten transversalment a totes les comunitats.

Tenint en compte els requisits reglamentaris esmentats, la Direcció General de Fons Europeus i Ajuts d'Estat del Departament d'Economia i Finances, en qualitat d'organisme intermedi del Programa del FEDER de Catalunya 2021-2027, ha elaborat el Pla d'avaluació específic del programa català. En el disseny del pla s'ha buscat garantir la participació activa de tots els socis, mitjançant la consulta realitzada als socis rellevants del Programa, així com la rellevància de les avaluacions que en formen part.

Documents i enllaços d'interès:

  • Pla d'avaluació específic del Programa del FEDER de Catalunya 2021-2027 (castellà)
  • Pla d'avaluació comú del FEDER 2021-2027 (castellà)

La millora de la visibilitat de la política de cohesió s'ha convertit en una prioritat de primer ordre. Cada any, els fons europeus cofinancen milers de projectes a tota Europa, constituint per al ciutadà la manifestació més concreta de les actuacions de la Unió Europea.

Per al període 2021-2027 la Comissió Europea té un repte: incrementar el nivell de coneixement per part de la ciutadania europea de la política regional implementada a través dels fons europeus.

La Direcció General de Fons Europeus i Ajuts d'Estat (DGFEAE) ha elaborat el Manual de comunicació del Programa del FEDER de Catalunya 2021-2027 que centralitza i unifica en un sol document el contingut del Reglament (UE) 2021/1060 i les diverses guies, manuals i directrius elaborades per la Comissió Europea i l'autoritat de gestió del Programa.

Els objectius del manual són garantir:

  • l'aplicació de les obligacions reglamentàries,
  • les tasques de seguiment i control en la matèria, i
  • una comunicació eficaç i coherent sobre el Programa del FEDER de Catalunya 2021-2027.

Documents i enllaços d'interès:

Període 2014-2020

Anteriorment, IFEM ha gestionat recursos destinats a la implementació de la iniciativa JEREMIE del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) a Catalunya en el marc del Programa Operatiu 2007-2013.

En compliment de l’article 125.4c del Reglament (UE) 1303/2013, es faciliten els canals de comunicació de sospita de frau o d’irregularitats en el marc de les actuacions cofinançades a través del Programa operatiu del FEDER de Catalunya 2014-2020 següents:

Per a més informació sobre mesures antifrau, consulteu els enllaços següents:

L'avaluació del Programa operatiu del FEDER de Catalunya 2014-2020 es fa d'acord amb el Pla d'avaluació específic del Programa operatiu del FEDER 2014-2020. Aquest Pla estableix els criteris i procediments amb què l'autoritat de gestió i els organismes intermedis del FEDER han de mesurar els resultats i el grau d'assoliment dels objectius dels programes.

L'Estratègia de comunicació del Programa operatiu del FEDER de Catalunya 2014-2020 té els dos grans objectius següents:

  • Garantir la transparència en la utilització dels fons públics informant els beneficiaris potencials sobre les possibilitats de finançament.
  • Assegurar la visibilitat de l'aportació de la Unió Europea a la ciutadania catalana a través de la publicitat dels resultats i de l'impacte de les operacions cofinançades.

Les bones pràctiques d'actuacions cofinançades són l'element principal de l'Estratègia de comunicació.

Tots els organismes públics que reben finançament del FEDER en el marc del Programa operatiu del FEDER de Catalunya 2014-2020 han de presentar almenys una bona pràctica cada any i han d'intentar que almenys el 50 % del finançament es destini a actuacions que puguin ser considerades bones pràctiques.