Fons Arrels

Impulsem l'arrelament empresarial a catalunya.

Préstecs pel sector social

Què és el Fons Arrels?

El Fons Arrels és una iniciativa impulsada pel Govern de la Generalitat de Catalunya, gestionada a través de l’Institut Català de Finances (ICF), amb l’objectiu de preservar i potenciar l’arrelament de les empreses catalanes i dels seus centres de decisió al territori.

 

L'a banca pública de la Generalitat hi contribueix amb 50 milions d’euros i el Departament d'Economia i Finances hi aporta també 50 milions d'euros, de manera que el Fons Arrels comptarà amb una dotació total de 100 milions.

 

Aquest fons amplia el catàleg d’instruments financers de l’ICF i es dirigeix a empreses madures, solvents i amb una elevada facturació

Amb el suport de

Quin objectiu té?

En un context econòmic global on el risc de deslocalització de companyies estratègiques és una realitat creixent, aquest fons vol garantir que les empreses amb un paper tractor en el teixit productiu català mantinguin el seu compromís amb el desenvolupament industrial de Catalunya.

Inspirat en models similars com el fons Finkatuz del País Basc o les iniciatives de capital risc del Govern de Navarra, el Fons Arrels està dissenyat per invertir a llarg termini en empreses considerades estratègiques. Aquestes companyies han de tenir el seu domicili social i fiscal o establiment permanent a Catalunya i contribuir de manera significativa a l’economia del territori a través de la seva activitat i els seus vincles amb proveïdors i empreses locals. L’objectiu és garantir la continuïtat i el creixement d’aquestes empreses sense que perdin el seu centre de decisió a Catalunya.

Aquest suport permet reforçar el compromís amb el desenvolupament econòmic i social de Catalunya, assegurant que el teixit empresarial català segueixi sent un motor de creixement i innovació dins i fora del seu clúster d’activitat.

Gestió i criteris d’inversió

L’ICF, amb la seva experiència en inversions en capital i el seu equip especialitzat en l’anàlisi i seguiment de projectes, serà l’encarregat de gestionar les inversions del fons. Aquestes es faran mitjançant la presa de participacions minoritàries en el capital de les empreses, sense voluntat de control, per influir en la seva estratègia i consolidació dins del territori. La inversió pretén fer-se de forma minoritària en les empreses en les que participi. Indicativament, entre un mínim del 3% - 5% i un màxim del 20%. En cap cas podrà superar el 49%.

A més, tant el Departament d’Economia i Hisenda com el d’Empresa i Treball podran proposar línies d’inversió que responguin a les necessitats industrials i econòmiques del país.

En quines empreses es participarà?

S'invertirà en empreses financerament sòlides i amb ingressos i beneficis recurrents, que tinguin una forma jurídica recollida en la llei de societats de capital, i que alhora reuneixin potencialment les següents característiques:

Volum de facturació preferentment superior a 100 M€ amb un nivell d'ocupació de coma mínim 50 treballadors.

Han de tenir una proposta de valor, impacte i arrelament al territori suportades per un pla estrètegic o d'inversions. La seva activitat ha de ser tractora del teixit industrial, per exemple que generin oportunitats de negoci a Catalunya per la seva àmplia base de clients i per les relacions amb proveïdors de proximitat.

També, que mostrin capacitat d'inversió en I+D, de desenvolupament tecnològic, generació de nous projectes, i que col·laborin amb empreses i amb centres de recerca del territori. Més específicament, es prioritzaran de manera no excloent aquelles inversions que:

  1. Vagin alineades amb el desplegament del Pla Nacional de la Indústria 2022-2025
  2. Reforcin l'autonomia estratègica catalana i europea.
  3. Facilitin la presa de decisions industrials més estratègiques des de Catalunya.

Que tinguin un equip directiu professional i capacitat.

Documents d'interès

Informe d’Impacte Econòmic i Social del Fons Arrels

PDF