21 de novembre 2022
20 anys d'activitat en capital risc: l’ICF acompanya 450 empreses catalanes amb una inversió total de 730 milions d’euros

El secretari general d’Economia i Hisenda, Josep Maria Vilarrúbia, assegura que “l’ICF ha contribuït a desenvolupar l’ecosistema emprenedor i inversor de Catalunya, impulsant projectes innovadors i estratègics per al creixement de l’economia catalana”. El conseller delegat de l’ICF, Jordi Òliva, anuncia “un creixement del 140% en fons propis destinats al capital risc entre 2022 i 2025 respecte als quatre anys anteriors”.

Aniversari capital risc ICF

L’Institut Català de Finances ha celebrat avui el 20è aniversari de la seva activitat en capital risc amb un acte commemoratiu al Palau de Pedralbes. El secretari general del Departament d’Economia i Hisenda i president de la Junta de Govern de l’ICF, Josep Maria Vilarrúbia, que ha presidit l’esdeveniment, ha assenyalat en el seu discurs d’obertura que “durant aquestes dues dècades, l’ICF ha contribuït a desenvolupar l’ecosistema emprenedor i inversor de Catalunya, posant a disposició de gestores de capital risc i empreses recursos per impulsar projectes innovadors i estratègics per al creixement de l’economia catalana”.

Vilarrúbia ha explicat que, des del 2002, l’ICF ha invertit 350 milions d’euros per mitjà dels seus fons propis de capital risc. En total, a través dels fons de capital risc propis i aquells en què l’entitat participa, “l’ICF ha acompanyat al voltant de 450 empreses catalanes amb una inversió total de 730 milions d’euros”.

Per la seva part, el conseller delegat de l’ICF, Jordi Òliva, ha destacat en la seva intervenció que “entre 2022 i 2025, aspirem a comprometre fins a 390 M€, un creixement del 140% respecte dels darrers quatre anys, quan es va arribar a una inversió de 160 M€”. “L’ICF pretén contribuir a impulsar el lideratge de Catalunya com a hub d’innovació fomentant l’emprenedoria, la creació i el creixement d’empreses a través del reforç de l’ecosistema d’inversió en capital risc, des de la col·laboració i la complementarietat amb el sector privat”, ha assegurat Òliva.

El conseller delegat també ha fet referència a la capacitat d’adaptació de l’ICF durant els darrers 20 anys. “Sempre hem buscat la manera d’escoltar el sector i acompanyar-lo, aportant solucions que cobreixin necessitats i que siguin punteres per impulsar el teixit productiu de Catalunya. Ara, amb la mirada posada en el futur, volem continuar promovent la inversió en gestores i en empreses per continuar cobrint gaps de mercat, complementant els recursos de l’ICF amb els de la Generalitat de Catalunya -com hem fet amb el Fons d’Inversió en Tecnologia Avançada (FITA)-, i demanant a les gestores un multiplicador mínim de x2 en inversions a empreses catalanes”, ha afegit Jordi Òliva.

Informe de l’IESE sobre el sector del capital risc a Catalunya

Joan Roure, professor de l’IESE, ha presentat durant l’acte les conclusions de l’estudi “L’ecosistema emprenedor a Catalunya 2002-2022”, un informe elaborat per l’IESE amb l’objectiu de fer una radiografia del sector durant els darrers 20 anys. Segons Roure, alguns dels factors que han afavorit a la configuració i l’establiment del sector són “la disponibilitat i l’accés al finançament, les polítiques de suport, la massa de serveis de suport i xarxes de contactes i la col·laboració públicoprivada, entre altres”.

El professor també ha fet un repàs als reptes que planteja el futur, “un marc regulador millorable, finançament públic i privat per atreure la inversió, l’impuls de projectes de transferència tecnològica, la cooperació entre empreses emergents i companyies establertes i la manca de recursos per incrementar la generació d’scaleups al territori”.

Els casos de Housfy, INBRAIN Neuroelectronics i Pastisart, empreses invertides per l’ICF

Albert Bosch, CEO de Housfy, Carolina Aguilar, CEO d’INBRAIN Neuroelectronics, i Núria Betriu, CEO de Pastisart, acompanyats per la directora d’inversions en fons de capital risc de l’ICF, Irene Bertran, han participat en una taula rodona en què han pogut compartir amb el públic les seves perspectives sobre la inversió en capital risc.

Albert Bosch, al capdavant de la plataforma digital de serveis immobiliaris i de la llar, ha parlat sobre els inicis de Housfy. “L’ICF va entrar a l’empresa en la primera ronda d’inversió, quan era complicat que algú donés suport al nostre projecte”, ha expressat Bosch.

Carolina Aguilar, consellera delegada de la companyia especialitzada en el desenvolupament de teràpies neuroelectròniques intel·ligents basades en l’ús del grafè, ha expressat que “el cas d’Inbrain és el perfecte exemple de com la col·laboració entre centres de recerca científica, institucions públiques i l’ecosistema inversor pot portar al mercat un projecte com el nostre”.

Per a la Núria Betriu, responsable de l’empresa de brioixeria, “l’entrada de l’ICF al capital de Pastisart ens ha permès accelerar el creixement”. “Enguany facturarem més de 100 milions d’euros i actualment comptem amb un equip format per 500 persones”, ha afegit Betriu.

Per la seva part, Irene Bertran ha destacat que “conèixer les companyies i les persones que hi ha al darrere és clau a l’hora d’acompanyar-les perquè puguin entomar nous reptes”.

20 anys impulsant l’ecosistema emprenedor i inversor a Catalunya

L’ICF va posar en marxa la seva activitat en capital risc el 2002. En un primer moment, ho va fer invertint en gestores catalanes que destinaven capital a acompanyar projectes emergents i innovadors. Uns anys més tard, l’entitat va començar a invertir també en fons de capital risc espanyols i internacionals, amb el condicionant que els recursos revertissin en empreses catalanes. En total, l’ICF ha col·laborat amb 39 gestores, invertint en 62 fons de capital risc.

El 2010, va néixer ICF Capital, la gestora pròpia de l’ICF, amb el propòsit d’injectar capital directament a les companyies. A través d’ICF Capital s’han aixecat quatre vehicles que donen cobertura a projectes per una banda en etapes inicials amb un fort component tecnològic i innovovador, i per una altra banda projectes a desenvolupar per pimes consolidades: els fons ICF Capital Expansió II i ICF Venture Tech II, en període d’inversió, i ICF Capital Expansió i ICF Capital MAB, en període de desinversió.

A través d’IFEM (Instruments Financers per a Empreses Innovadores), l’ICF ofereix a companyies en fases inicials o en les primeres etapes de creixement finançament en forma de préstec participatiu juntament amb més 40 entitats privades d’inversió.

A través d’aquestes tres línies d’actuació -inversió indirecta a través de fons de capital risc, inversió directa a través dels fons propis d’ICF Capital, i coinversió publicoprivada amb préstecs participatius-, l’ICF cobreix les necessitats de companyies en etapes inicials, iniciatives empresarials tecnològiques i innovadores i pimes de sectors tradicionals, projectes en què la inversió en capital és una opció que encaixa per les seves característiques.

Sobre l’ICF

L'ICF és l'entitat financera pública de Catalunya. Té com a missió principal promoure el finançament del teixit empresarial a Catalunya per tal de contribuir al creixement, la innovació i la sostenibilitat de l'economia catalana. L'ICF actua com a complement del sector privat, oferint una àmplia gamma de solucions de finançament centrades en préstecs, garanties i inversió en capital risc. Des del 2014 és membre de l'Associació Europea de Bancs Públics (EAPB), que agrupa gran part dels bancs i les entitats financeres públiques que operen a Europa.