22 de juliol 2024
L’ICF crea un nou fons de capital risc dotat amb 40 M€ per a impulsar empreses tecnològiques i innovadores en fases consolidades de creixement

ICF Venture Tech III es dirigeix a companyies dels sectors digital, industrial i clima amb presència a Catalunya. Es preveu que el tercer instrument de capital risc de l’entitat inverteixi en unes 15 societats, amb un màxim de 4 milions per cada operació. El fons obrirà “una nova etapa per a la inversió en capital risc de l’ICF”, apostant per start-ups en fases més consolidades de creixement.

ICF_CapitalRisc

L’Institut Català de Finances (ICF) ha creat un nou fons de capital risc, dotat amb 40 milions d’euros, per a impulsar empreses tecnològiques i innovadores en fase de creixement dels sectors digital, industrial i clima amb presència operativa a Catalunya. Es preveu que aquest nou fons de la banca pública de promoció de la Generalitat, anomenat ICF Venture Tech III, inverteixi en unes 15 empreses, amb un màxim de 4 milions d’euros per cada operació. El vehicle anterior, ICF Venture Tech II tenia una mida de 20M d’euros.

ICF Venture Tech III tindrà com a objectiu empreses emergents que ja hagin superat rondes de finançament inicials -quan l’empresa encara és només una idea i necessita inversors per a desenvolupar-se (fase llavor o seed)- i es dirigirà a aquelles que estiguin en una fase de fort creixement (sèries A o B). Aquesta és la principal diferència respecte als dos fons de capital risc que l’entitat financera va llançar amb anterioritat: Capital MAB i ICF Venture Tech II.

El fons Venture Tech III obrirà una nova etapa per a la inversió en capital risc de l'ICF”, ha explicat la consellera delegada de l’ICF, Vanessa Servera i Planas, la qual ha apuntat que “les necessitats de finançament de les start-ups en processos més inicials de desenvolupament (fase llavor o seed) ja estan adequadament cobertes pel sector privat a Catalunya”.

“Ara el nostre paper ha de centrar-se a obrir un nou camí al qual se sumin els inversos privats per donar un nou impuls a l’ecosistema emprenedor català. Com a banca pública, llancem ICF Venture Tech III amb l’objectiu de donar suport a aquelles empreses emergents en fases més desenvolupades de creixement que vulguin fer un salt més gran cap a la internacionalització, l’atracció d’inversors internacionals, l’increment dels seus ingressos i la creació d’ocupació”, ha afirmat.

“Després de més de 20 anys acompanyant nombroses start-ups conjuntament amb gestores catalanes, des de l’ICF creiem que les empreses emergents amb seu a Catalunya necessiten que la banca pública de promoció impulsi un nou període d’inversions més ambicioses perquè aquelles societats més consolidades en procés d’expansió afrontin nous reptes. Només així generarem un major impacte en el creixement de l’economia i l'ecosistema emprenedor català”, ha afegit.

En aquest sentit, el nou instrument de capital risc de l’ICF persegueix incrementar la mida de les rondes de finançament que es duen a terme a Catalunya. Actualment, la majoria de les inversions són de fins a tres milions d'euros, representant el 82% de les operacions a Catalunya, d’acord amb les dades de dealroom.co. Per això, ICF Venture Tech III se centrarà a participar en rondes d'inversió d'entre tres i vint milions d'euros, que actualment només representen el 10% del total i on hi ha una presència rellevant d'inversors internacionals.

La banca pública de promoció participarà en aquestes rondes de finançament en format de co-inversió o deute estructurat, és a dir, juntament amb altres inversors per tal de no assumir el risc de la inversió per si sola o a canvi que l’empresa que rep els recursos compleixi una sèrie de condicions o directrius d’obligat compliment.

Amb ICF Venture Tech III es busquen empreses eficients en capital, escalables, dirigides a mercats grans, en creixement i on s'aporti una clara diferenciació a través de la tecnologia i la innovació que permeti obtenir avantatges competitius. És a dir, companyies amb un elevat potencial de creixement i revalorització.

En consonància amb el model de banca pública de l’ICF, el fons ICF Venture Tech III serà un fons d’article 8, és a dir, tindrà en compte criteris ambientals, socials i de governança (ASG) en les seves estratègies d'inversió i, per tant, se centrarà en companyies que generin un impacte social positiu i estiguin compromeses amb la protecció dels ecosistemes tant a la seva activitat com al seu funcionament intern.

L’activitat de l’ICF en capital risc, és a dir, les inversions de l’entitat en empreses de caràcter emergent, té com a objectiu impulsar l’ecosistema emprenedor català i acompanyar projectes innovadors perquè es puguin consolidar. Els possibles beneficis obtinguts d’aquesta activitat es reinverteixen en noves inversions i vies de finançament per tal de continuar complint la seva missió com a banca pública.

 

Si tens projectes que necessiten finançament, posa't en contacte amb nosaltres a través d'aquest formulari