Les dades indiquen que per aconseguir limitar l’escalfament global a 1,5 °C cal accelerar la descarbonització a un ritme de 20 vegades superior a l’actual.

La descarbonització de l’economia és un repte majúscul i la seva execució no s’està fent al ritme necessari. L’estudi de la consultora PWC “Net Zero Economy Index” de l’any 2024 revela que la reducció d’intensitat de carboni s’ha estancat al seu nivell més baix en una dècada. Les dades indiquen que per aconseguir limitar l’escalfament global a 1,5 °C cal accelerar la descarbonització a un ritme de 20 vegades superior a l’actual.
Per mirar d’assolir els objectius de descarbonització, les empreses i entitats tenen un rol cabdal, que ha de començar per mesurar la petjada de carboni. Els processos empresarials emeten Gasos amb Efecte d’Hivernacle (GEH) i per tal que les empreses puguin marcar-se objectius ambiciosos de descarbonització, cal que sàpiguen des de quin nivell d’emissions parteixen.
En aquest sentit, l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic posa a disposició d’empreses i entitats una Calculadora d’emissions de GEH perquè qualsevol organització pugui calcular la seva petjada de carboni. Mitjançant dades del negoci habitual (serveis contractats, quilòmetres recorreguts en viatges empresarials, materials gastats en processos industrials, etc.), l’eina fa un càlcul de les tones de GEH que l’empresa o entitat ha emès durant un any. A més, les empreses que ho vulguin poden adherir-se al programa d’Acords Voluntaris de la Generalitat de Catalunya per comprometre’s amb el càlcul anual de la petjada i amb la implementació de mesures per reduir-la. Les empreses adherides als Acords Voluntaris compten amb un servei d’assessorament que les ajuda a resoldre dubtes sobre el càlcul de la seva petjada.
L’ICF es va adherir als acords voluntaris l’any 2023 i a principis d’aquest any va publicar per primera vegada la seva petjada de carboni complerta, incorporant les emissions finançades. Per les institucions financeres, el càlcul de la petjada és especialment complicat, perquè les emissions finançades són de fet les emissions de les empreses que han rebut el finançament. Per fer-ho a l’ICF ha seguit la metodologia de la Partnership for Carbon Accounting Financials (PCAF), a la qual l’entitat també es va adherir a principis d’any. Seguint aquesta metodologia, s’ha vist que el 99,99 % de les emissions de l’ICF són emissions finançades. És per això que per la banca pública de promoció de Catalunya és especialment rellevant que les empreses que en són clientes calculin i li comuniquin la seva petjada de carboni anual.
Per descarbonitzar l’economia, més enllà de calcular la seva petjada de carboni, les empreses també han de posar en marxa projectes que els permetin reduir les emissions de GEH. En aquest sentit, l’ICF té disponible finançament per projectes que ajudi les empreses a reduir el seu impacte: instal·lació de sistemes d’autogeneració d’energia, millores en l’eficiència energètica d’edificis, substitució de flotes de vehicles de combustió per vehicles elèctrics, etc.
Si tens un projectes sostenible, no dubtis a posar-te en contacte amb l'ICF per explicar-nos-el i buscar la millor opció de finançament!